Pardosa lugubris – gyászfarkaspók
2020. július 23. írta: Phoenicia

Pardosa lugubris – gyászfarkaspók

A Lycosidae (farkaspókok) családján belül a Pardosa nembe tartozik.
Testhosszúságuk 5-7mm.
A nőstények előteste sötétbarna egy fehéres középen futó sávval ami eléri az elülső szemeket, a szegély keskeny, fehér színű.
Lábaik barnák, sötét gyűrűkkel, utótestük vöröses barna, foltos.
A hímek színezete sokkal kontrasztosabb, lábaik kevésbé feltűnően gyűrűzöttek, combjaik feketék, utótestük világos szürke az előtest sötét oldalaival ellentétben.
Két közeli rokonságú fajtól csak a hímeket lehet elkülöníteni az ivari tapogatókat megfigyelve, amik rövidebbek a P. lugubris esetében (ellentétben a P. saltans-al), kevésé kontrasztos a színük (ellentétben a P. alacris-al) és egy nagy hajlott karom található a végükön.
2_gyaszfarkaspok_pardosa_lugubris.jpg
Megtalálható a síkságoktól a magasan fekvő hegyvidékek erdeiben, alacsonyabban fekvő területeken világosabb lombhullató erdőkben, azok szélén vagy irtásokon fordul elő.
Kifejlett egyedeinek hímjeivel főként áprilistól júniusig, nőstényeivel májustól szeptemberig találkozhatunk.
Palearktikus faj, hazánkban kifejezetten gyakori.

A bejegyzés trackback címe:

https://pokaszcsaj.blog.hu/api/trackback/id/tr2916045046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása